Historie

s10506481De Zaagmolen
Studio Zaagmolen ligt aan de Zaagmolenkade in Utrecht. Deze kade is vernoemd naar Zaagmolen De Haas die tot 1847 in de buurt was gevestigd. In dat jaar is de Zaagmolen afgebroken. De imposante molen die nu vanuit de straat zichtbaar is, stamt uit 1913 en wordt nog steeds gebruikt om koren te malen. In de bedrijfsruimte op de begane grond is en biologische slagerij gevestigd.

De kade
De huizen aan de kade zijn gebouwd tussen 1908 en 1911. Het woord kade geeft al aan dat de huizen destijds aan het water gelegen waren; het Zwarte Water. Dit was een afwateringskanaal van de stad Utrecht. In verband met overlast van ratten is het water in 1964 gedempt. De enige ratten die nu nog in de straat zijn te vinden, zijn vereeuwigd in het beeldhouwwerk in het plantsoen. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw is de brede groenstrook aangelegd met diverse bomen, die in het voorjaar (april-mei) prachtig in bloei staan. De huizen aan de Zaagmolenkade kijken uit op de Willem Arntszkade (vroeger dus aan de andere kant van het water). Deze huizen zijn in de jaren ’30 gebouwd voor werknemers van de Nationale Spoorwegen. De stenen zijn afkomstig uit dezelfde partij als de stenen van het monumentale hoofdkantoor van de NS aan het Moreelse Park (bij het huidige Centraal Station). Het plan van deze wijk is gemaakt door dezelfde rijksbouwmeester (architect) uit die tijd.

Uniek aan de Zaagmolenkade van nu, is het feit dat het een zeer rustige en verkeersarme straat is (één richtingsverkeer, alleen bewoners), terwijl het zo dicht bij het centrum ligt. Zo combineert het bruisende van de stad goed met de ontspannen sfeer in de woonwijk.